Մարդը պետք է անընդհատ աճի: Այդ աճը կարող է լինել գծային, հարթության մեջ և տարածական: Սովորաբար մենք աճում ենք գծային եղանակով: Այդ գիծը կոչվում է մասնագիտություն: Երբ մենք շեղվում ենք մասնագիտությունից, սկսում ենք զբաղվել նաև հոբբիներով, ժամանակ ենք տրամադրում ինքնազարգացմանը, նոր գիտելիքներ ենք ձեռք բերում, որոնք կապ չունեն մեր հիմնական աշխատանքի հետ, մենք սկսում ենք աճել հարթության մեջ: Դա արդեն լավ է: Այս գրքի միջոցով ես կփորձեմ ձեր մեջ տարածական աճելու ցանկություն արթնացնել: Երրորդ առանցքը մտածողությունն է: Այն զարգանում է, երբ դուք ազատ ժամանակ եք ունենում ոչնչով չզբաղվելու, պարզապես մտածելու համար:


   


Առողջ ապրելակերպ

Սննդակարգի 10 փոփոխություններ, որոնք փոխեցին իմ կյանքը

Այն, որ սննդիս՝ հետևաբար առողջությանս և ապագայիս, ես անպատասխանատու եմ մոտենում, հասկացա մոտ 1 տարի առաջ: Դա այն շրջանն էր, երբ ինձ թվում էր, որ չկա այլևս ոչինչ, ինչը կարող է ինձ ավելի երջանիկ մարդ դարձնել. չէի ծխում, ալկոհոլ չէի օգտագործում, հեռուստացույց չէի դիտում, գիտեի, թե ուր եմ շարժվում և համապատասխան քայլեր էի ձեռնարկում, շրջապատված էի ստեղծագործ և ձգտող մարդկանցով, ունեի երջանիկ ընտանիք, մի խոսքով… ի՞նչ է պետք մարդուն ավելի երջանիկ լինելու համար: Բայց կար մի մեծ բաց, որը կոչվում էր ՍՆՈՒՆԴ: Սնվում էի առանց հասկանալու, թե ինչ սննդատեսակներ եմ օգտագործում, ինչու եմ օգտագործում, ինչ օգուտ են դրանք ինձ տալիս և ամենակարևորը՝ ինչպես են դրանք ինձ վնասում: Հասկացա այդ ամենը 30 տարեկանում, բավական ուշ: Դա մի բեկումնային պահ էր, որը հաղթահարելը ես համարում եմ գիտակցության մեկ մակարդակ աճ, ինչի համար անսահման երջանիկ եմ և անպայման ուզում եմ կարճաժամկետ այդ փորձովս ու գիտելիքներով կիսվել նաև ձեզ հետ:

Այս հոդվածում կխոսեմ սննդակարգիս փոփոխությունների մասին առանց հիմնավորումների և փաստարկների՝ հույս ունենալով, որ վերաբերվելով դրան որպես սիրողական ինֆորմացիա՝ վերջնական եզրահանգումները և ավելի մանրակրկիտ ուսումնասիրությունները կանեք ինքներդ: Նաև ուրախ կլինեմ ստանալ առողջ սննդի հետ կապված խորհուրդներ և լրացումներ, քանի որ հասկանում եմ, որ այդ ոլորտում աճելու դեռ շատ տեղ ունեմ: Եվ այսպես, սկսեմ թվարկել:

1. Քիչ միս: Ինչպես մեզանից շատերը, ժամանակին ես նույնպես մսակեր էի: Չնայած միշտ երազել եմ լինել բուսակեր՝ բայց տարբեր պատճառներից ելնելով միս շարունակում էի ուտել, հատկապես կարմիր միս: Կա մարդկանց մի տեսակ, որոնց մեջ էի նաև ես, ովքեր չեն կշտանում առանց մսի: Ինձ համար դա կախվածություն էր, որը հաղթահարելը համարժեք էր ալկոհոլից և ծխախոտից կախվածությունը հաղթահարելուն: Մսային կախվածությունից ազատվելը եղավ քայլ առ քայլ: Նախ հրաժարվեցի արագ սննդի բոլոր տեսակներից, որոնք հիմնականում մսային են: Ապա սկսեցինք միս գնել բավական ուշ-ուշ՝ նախընտրությունը տալով ոչ թե կարմիր (խոզ, գառ, կով), այլ սպիտակ մսին (հավ, ձուկ): Եկավ ինչ-որ պահ, որից սկսած կարմիր միս տանը ընդհանրապես չէինք գնում, սակայն որոշ չափով օգտագործում էինք տանից դուրս (ինչպես հրաժարվել, օրինակ, խորովածից): Սակայն սկսեցի կամաց-կամաց հրաժարվել նաև դրանից: Այս պահի դրությամբ գրեթե չեմ ուտում կարմիր միս և երբեմն ուտում եմ սպիտակ միս, օրինակ՝ ձուկ: Վերջնական նպատակս է ամբողջությամբ հրաժարվել մսից, քանի որ համոզված եմ, որ եթե փոքր տարիքում, աճող օրգանիզմների համար միս օգտագործել-չօգտագործելը դեռ կարելի է քննարկել, ապա հասուն տարիքում դա մարդու համար կենսական անհրաժեշտություն չէ: Հ.Գ. սա եթե մսին վերաբերվել որպես սննդատեսակ, սակայն կա միս չօգտագործելու նաև փիլիսոփայական կողմը, որին այս հոդվածում չեմ անդրադառնա, սակայն այդ մասին գրել եմ այստեղ:

2. Շատ միրգ և բանջարեղեն: Մարդը պետք է լինի բնությանը հնարավորինս մոտ և դա վերաբերվում է նաև սննդին: Միրգը և բանջարեղենը այն բարիքներն են, որոնք բնությունը մեզ տալիս է: Դրանք վիտամիններ են, հողի և արևի կենսական էներգիան: Միրգ և բանջարեղեն սկսեցի ուտել հնարավորինս թարմ՝ առանց ինչ-որ հավելումների և հնարավորինս քիչ ազդեցությունների ենթարկված (օրինակ՝ ջերմային): Օրեկան սկսեցի ուտել մի քանի տեսակի միրգ, իսկ օրինակ խնձոր՝ պարտադիր: Սկսեցի օգտագործել շատ բանջարեղեն և կանաչեղեն: Շատ օգտակար են կաղամբները: Բրոքոլին, որը ժամանակին նույնիսկ չգիտեի թե ինչ է, սկսեցի բավական շատ ուտել, քանի որ պարզվեց, որ դա ամենաօգտակար սննդատեսակներից է: Նաև, երբ սնվում եմ տանից դուրս, փորձում եմ ուտել թարմ բանջարեղենային ուտեստներ, սալաթներ կամ ապուրներ, որոնք պարունակում են, օրինակ, բրոքոլի կամ սպանախ: Նաև հիանալի սննդատեսակներ են լոբազգիները, գազարը, լոլիկը, վարունգը, սոխը, և այլն: Իսկ օրինակ կարտոֆիլը, որը մենք այդքան շատ ենք օգտագործում, որպես սննդատեսակ մեզ այդքան շատ բան չի տալիս: Դրա քանակությունը խիստ սահմանափակել եմ:

3. Չեմ օգտագործում նրբերշիկ և երշիկեղեն: Երբ հիշում եմ, թե որքան շատ էի ժամանակին օգտագործում նրբերշիկ և երշիկեղեն, ուրախանում եմ, որ ժամանակին կանգ առա: Իհարկե չկա նախաճաշին ավելի հեշտ և արագ պատրաստվող բան, քան նրբերշիկը կամ հացն ու երշիկը: Այդ երկու սննդատեսակները և մսի բոլոր մշակված տեսակները չեմ օգտագործում ընդհանրապես՝ երբեք:

4. Քիչ հաց: Ընդհանրապես, ԱՊՀ երկրների և օրինակ Չինաստանի սննդակարգի մեջ նկատել եմ 2 հիմնական տարբերություն. մենք ուտում ենք շատ միս և հաց՝ ի տարբերություն չինացիների, որոնք հիմնական շեշտ դնում են բանջարեղենի վրա: Հացն այն սննդատեսակն է, որն օգտագործում էի ցանկացած ուտելիքի հետ՝ լիներ դա նախաճաշ, ճաշ, թե ընթրիք: Ես նույնպես այն մարդկանցից էի, ովքեր չեն կշտանում առանց հացի՝ համենայն դեպս՝ դա ինձ թվում էր: Սկզբում սպիտակ հացը փոխարինեցի սև հացով և լավաշով, բայց դեռ օգտագործում էի օրեկան մի քանի անգամ: Ապա նվազեցրեցի հացի օրեկան օգտագործումը մինչև 1 անգամ: Ժամանակի ընթացքում հացից կախվածությունն ամբողջովին կորավ: Այժմ այն կարող եմ ուտել օրեկան 1 անգամ կամ ընդհանրապես չուտել. կախվածություն այլևս չկա:

5. Չեմ ուտում նաև մայոնեզ: Թե ինչու չեմ ուտում մայոնեզ և մայոնեզով պատրաստված ուտելիքներ, կարող եք հասկանալ՝ որոնելով այդ մասին ինֆորմացիան համացանցում:

6. Հրաժարվեցի քաղցրավենիքներից: Ժամանակին, երբ խանութ էինք մտնում, ամենասիրածս բաժինը քաղցրավենիքների բաժինն էր, որտեղ գեղեցիկ շարքերով շարված էին գույնզգույն փաթեթավորմամբ կոնֆետները, թխվածքաբլիթները և վաֆլիները: Շաքարի շատ օգտագործումը մեր օրգանիզմին վնաս է հասցնում, իսկ շաքար մենք օգտագործում ենք ոչ միայն մաքուր տեսքով, օրինակ թեյ խմելիս, այլ նաև քաղցրավենիքներ ուտելիս: Հասկացա, որ դրանք ինձ պետք չեն: Քաղցրի պակասը սկսեցի լրացնել սև շոկոլադով, հալվայով և մրգերով, իսկ ավանդական քաղցրավենիքներին, տորթերին կամ կոնֆետներին մոտենում եմ հազվադեպ: Իմիջիայլոց, թեյը նույնպես սկսեցի խմել առանց շաքարավազի, ինչը նույնպես սկզբում մեծ փորձություն էր թվում:

7. Հրաժարվեցի գազավորված ըմպելիքներից և «բնական» հյութերից: Ժամանակին գազավորված քաղցր ըմպելիքներ շատ էի օգտագործում: Բայց այդ սովորությունից նույնպես ազատվեցի, քանի որ հասկացա, որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքարավազ և համային, գունային և այլ հավելումներ, որոնք մեզ ոչ միայն պետք չեն, այլև հաճախ վնասում են մեր առողջությանը: Այժմ հյութեր խմում եմ միայն այն դեպքում, երբ դրանք իրոք բնական են՝ պատրաստված թարմ մրգերից կամ բանջարեղեններից, բայց ավելի հաճախ օգտագործում եմ սովորական ջուր և հանքային ջրեր: Իրականում «սովորական ջուրը» համեստ է ասված, քանի որ դրա նշանակությունը մեր կյանքում հսկայական է և դրան է նվիրված հաջորդ կետը:

8. Շատ ջուր. կենդանի ջուր: Սկզբում կխոսեմ ջրի քանակության մասին, ապա կանցնեմ ջրի տեսակին: Եթե ժամանակին օրվա ընթացքում օգտագործված ջրի քանակության վրա ընդհանրապես ուշադրություն չէի դարձնում, այժմ սովորություն եմ դարձրել խմել օրեկան 8 բաժակ կամ մոտ 2 լիտր ջուր: Մեկ բաժակ ջուր խմում եմ արթնանալուց անմիջապես հետո և զգում եմ, թե ինչպես է այն արթնացնում ողջ օրգանիզմս: Ջրի հետ կապված կա մեկ օրենք, որը միշտ պահում եմ. խմել ուտելուց կես ժամ առաջ և ուտելուց հետո ոչ շուտ, քան 1,5-2 ժամը: Վերջին 7-8 ամիսների ընթացքում խմում եմ միայն հալեցված ջուր (ռուսերեն՝ талая вода): Հալեցված ջուրը մի առանձին թեմա է, որին նվիրված հոդված հետագայում կլինի, սակայն այս պահին դրա պատրաստման եղանակը իմանալու համար կարող եք դիտել այս տեսանյութը: Հալեցված ջուրը բարձրացնում է իմունիտետը, օգնում է օրգանիզմին մաքրվել վնասակար նյութերից, մի խոսքով, որպեսզի հասկանաք դրա հրաշագործ ազդեցությունը, պետք է սկսեք խմել այն:

9. Ուտել ոչ թե 3, այլ 5-6 անգամ՝ փոքր չափաբաժիններով: Ժամանակին ես վստահ էի, որ երբ մարդը ուտում է, դա նորմալ է, որ ուտելուց հետո նա ինչ-որ ծանրություն և ուռվածություն է զգում: Հետո հասկացա, որ դա նորմալ չէ: Ծանրության պատճառն այն է, որ սովորաբար մենք ուտում ենք 3 անգամ՝ մեծ չափաբաժիններով: Երբ սկսեցի ուտել 5-6 անգամ՝ փոքր չափաբաժիններով, հասկացա, որ ուտելուց առաջ և հետո մարդը կարող է զգալ իրեն նույն կերպ՝ բացառությամբ սովի զգացումի: Սա ամենադժվար փոփոխություններից մեկն էր, քանի որ շատերիս առօրյան հնարավորություն չի տալիս մեզ սնվել 5-6 անգամ: Բայց հիշեք՝ ոչինչ ավելի կարևոր չէ, քան առողջությունը: Փոխեք ձեր ապրելակերպը:

10. «Ուժեղ» նախաճաշ: Նախաճաշի մասին բազմաթիվ ասացվածքներ էի լսել, օրինակ այս մեկը՝ «նախաճաշը կեր ինքդ, ճաշը կիսիր ընկերոջդ հետ, իսկ ընթրիքը տուր թշնամուդ»: Եվ ի՞նչ: Այն, որ նախաճաշը օրվա ընթացքում մեր սննդի ընդունման ամենակարևոր ժամն է: Եթե նախկինում մեկ անգամ փորձել էի առավոտյան վարսակով շիլա (բոլորիս ծանոթ Հերկուլեսը) ուտել և չէի հավանել, այժմ դա նախաճաշի իմ ամենասիրած տեսակն է, որն ուտում եմ գրեթե ամեն օր: Հիանալի է առավոտյան վարսակի և թարմ կամ չորացված մրգերի համադրությունը, որը նախաճաշը դարձնում է օգտակար և համեղ: Վարսակի (овсянка) օգտակարության մասին նույնպես կարելի է առանձին հոդված գրել, բայց այդ ուսումնասիրությունը թողնում եմ ձեզ:

Իրականում սննդի հետ կապված բազմաթիվ այլ կետեր կան, բայց սրանք են այն 10 հիմնական կետերը, որոնք փոխեցին իմ կյանքը և որից հետո սկսեցի ինձ ավելի լավ զգալ: Եթե սկզբում սա կարող է ձեզ սահմանափակում թվալ (սա չուտել, այն ուտել, այսքան ուտել), ապա դա միայն սկզբում է, քանի դեռ ձեր մոտ չեն ձևավորվել նոր սովորություններ: Բայց հետո դա դառնում է ձեր ապրելակերպը և դուք լրացուցիչ ջանքեր չեք գործադրում այդ ամենին հետևելու համար: Դուք սկսում եք ձեզ ավելի լավ զգալ, ավելի առույգ և առողջ եք դառնում և կարող եք ձեր ժամանակը և ուժերը տրամադրել իրոք կարևոր գործերով զբաղվելուն:

Հեղինակի մասին

Հրաչյա Մանուկյան

Անձնային աճի գծով հեղինակ, Հաջողության բլոգի հիմնադիր, «Փոխիր կյանքդ», «Կամքի ուժ. ինչպես ղեկավարել սովորությունները» և «Ստանդարտ մտածելակերպի սահմաններից դուրս» գրքերի հեղինակ:

6 մեկնաբանություն

  • Հետևելով Հրաչուհի Առաքելյանի խորհրդին’ ես էլ սկսեցի ուշադրություն դարձնել ջրին, ու, իրոք, ազդեցությունը մեծ է: Վարսակ փոքրուց շատ եմ սիրել, գրեթե ամեն օր ուտում էի, վերջերս լսեցի, որ օրգանիզմից կալցին մաքրում է, սկսեցի քիչ օգտագործել 🙂

    • Ահա, կալցիումը քչացնում է, բայց դա էլ պետք է լրացնել կալցիումով հարուստ սննդամթերքով, օրինակ, կաթնաշոռ, ընկուզեղեն: Իսկ Հրաչուհու գիտելիքները առողջ սննդի/ապրելակերպի բնագավառում մի քանի անգամ շատ են, հետևեք..

  • Karcum em kareli e amen tesaki snund el ogtagorcel,bayc chapy chancnelov,hamadzayn em vor gazavorvac ympeliqner charzhi ogtahorcel,sepakan porcics em asum,mi xorhurd el Im koghmic,jashelis mtaceq miayn lav baneri masin pordzelov vorqan hnaravor e drakan xosqer asel mtqum ev inchu che nayev snndin..da koqni hesht marsoghutyany!!!

  • Շատ շնորհակալ եմ Մարիամ և Հրաչյա ջան:

    Ճիշտն ասած հոդվածը կարդացել եմ հենց հրապարակման օրը, ու որոշել էի անպայման մեկնաբանել, բայց ժամանակ չէի գտնում: Շատ օգտակար նյութ է:

    Նախ, կալցիումը օրգանիզմից հանելու համար վարսակ շատ շատ է հարկավոր ուտել: Անձամբ ես սիրում եմ բազմազան նախաճաշ ու և ամեն օր վարսակից նույնիսկ ձանձրանում եմ, այդ իսկ պատճառով կանխում եմ հնարավոր վնասը տարատեսակ սնունդ ընտելով /օրնակ՝ այլ հատիկավորների շիլա, գետնանուշի կարագ ամբողջահատիկի հացով, թրջաց ընկուզեղեն կամ նուշի կաթ մեղրով, թարմ մրգերի մեծ ափսե/:

    Ես միքիչ սուբյեկտիվ կլինեմ նաև կաթնաշոռի նկատմամբ: Քանի որ բացառել եմ նաև կաթնամթերքը: Կալցիումը և ֆոսֆորը ստանում եմ կանաչ տերևավոր բանջարեղենից , ավոկադոից, բրոկոլիից, նուշի կաթից, լոլիկից, ծիրանի և թզի չրերից և կիվիից, նաև ընկույզներից, սակայն պետք է զգուշանալ դրանց կալորիականությունից:

    Այնուամենայնիվ այս գիտելիքը հիմնված իմ փորձի և իմ անձնական հետազոտությունների վրա: Ես սննդի մասնագետ չեմ, բայց իմ համար սա գործում է:

  • Ես շատ հարցերում համամիտ եմ ձեր հետ՝ կապված շատ մրգեր ու բանջարեղեն ուտելու և մսի սահմանափակման հետ: Իմ կյանքը նույնպես փոխվել է, երբ ես պատահական կարդացի Ալլեն Կարրի կողմից գրված «Легкий способ бросить вес» գիրքը, որը կարդում էի քրոջս օգնելու համար: Բայց այն օգնեց հենց ինձ. ես ազատվեցի բոլոր նախապաշարմունքներից՝ սննդի հետ կապված, որոնք ձևավորվել էին իմ 27 տարիների ընթացքում (հիմա 30 տարեկան եմ): Ես այդ նոր սննդակարգով լուծեցի մարսողության հետ կապված իմ բոլոր առողջական խնդիրները, դարձա ավելի առույգ, քան ավելի երիտասարդ տարիքում:
    Ես արդեն 3 տարի է նախաճաշում եմ մրգերով, որոնք ինձ ապահովում են անհրաժեշտ սննդանյութերով և վիտամիններով, տալիս են շատ մեծ էներգիա ողջ օրվա համար: Ես միրգ ուտում եմ միայն դատարկ ստամոքսով, որը շատ կարևոր է: Կան մի քանի նրբություններ ևս՝ ուտելիքների համակցման հետ կապված, դրա համար բոլորին խորհուրդ եմ տալիս կարդալ նշածս գիրքը!!

  • 3, 4, 5, 8 կետերին առանց որոշելու հետևում եմ: Մնաց հետևեմ մյուս 6-ին :))) Բայց առանց շոկոլադի ու կոլայի շատ տխուր կլինի :)))

Մեկնաբանել

error: Կյանքն ավելի հրաշալի է, երբ ստեղծում ես սեփական «բովանդակությունը»